Mentelmi jogot kap a Hasogdzsi-gyilkossággal vádolt szaúdi koronaherceg az Egyesült Államoktól

1 héttel ezelőtt 140

Joe Biden és az Egyesült Államok kormánya úgy döntött, mentelmi jogot kap a szaúd-arábiai trónörökös, Mohamed bin Szalmán, akit a Washington Post újságírójának, Dzsamál Hasogdzsinak a megölésével vádolnak.

A szaúdi trónörökös ellen pert indított 2020 októberében Hasogdzsi menyasszonya, Hatice Cengiz. A nő akkor az állította, merénylők elrabolták, megkötözték, elkábították, megkínozták és meggyilkolták a vőlegényét, a holttestét pedig feldarabolták, mindezt bin Szalmán utasítására. Cengiz a Twitteren a döntés után most azt írta, „Dzsamál ma ismét meghalt.”

A hivatalos magyarázat arra, hogy a szaúdi koronahercegnek mentelmi jogot ítélt Biden és kormánya, az, hogy bin Szalmán státusza szeptemberben megváltozott, amikor miniszterelnökké nevezték ki. Emiatt felmentik a per alól.

Mindig is valószínűtlen volt, hogy az Egyesült Államok mint Szaúd-Arábia stratégiai partnere és fegyverszállítója, valaha is elősegíti a trónörökös letartóztatását. A mentelmi jog ilyen módon történő megadása persze megkönnyebbülést okoz a szaúdi királyi udvarban. Mindennek hátterében Washington szándéka áll, hogy javítsa a szaúdi vezetéssel fennálló kapcsolatait. Nem titok, hogy bin Szalmán és Biden nem a legjobb „barátok” (ennek ellenére júliusban ökölpacaival köszöntötték egymást), ráadásul a szaúdiak nemrégiben megtagadták, hogy több olajat termeljenek ki az amerikai üzemanyagárak csökkentése érdekében, amit Washington sértésnek vett. (BBC)

Cikk elolvasása