Meghalt a sejk, éljen a sejk

1 hónappal ezelőtt 81

Szombaton a Szövetségi Legfelsőbb Tanács egyhangúlag megválasztotta az Egyesült Arab Emírségek új elnökét, miután pénteken 73 éves korában elhunyt Halífa bin Zájed al-Nahján sejk. Az új elnök az előző öccse, a 61 éves Mohamed bin Zájed al-Nahján - jelentette a helyi média. Az országot apjuk alapította 1971-ben. A hivatalos média már pénteken megnevezte Mohamed sejket Abu Dzabi vezetőjeként, ami az államot alkotó hét emírség közül a leggazdagabb. Ezt a címet is bátyjától örökölte meg.

Mohamed sejk kinevezése borítékolható volt. Közel-Kelet szakértők szerint valójában 2014 óta ő irányította az országot bátyja rossz egészségi állapota miatt, bár eddig hivatalosan csak a fegyveres erők parancsnokhelyettese és Abu Dzabi Végrehajtó Tanácsának elnöke vol.

Az elmúlt években az Emírségek embert küldött az űrbe, szondát küldött a Marsra, és megnyitotta első atomreaktorát, miközben az olajból finanszírozott befolyását egy határozottabb külpolitika kialakítására használja fel. Szaúd-Arábiával szoros szövetségben állva a hagyományos arab hatalmak visszavonulása és az Egyesült Államok csökkenő szerepvállalása óta az újraformált Közel-Kelet vezetőjévé nőtte ki magát, kapcsolatokat alakított ki Izraellel, és csatlakozott az Irán által támogatott fegyveresek elleni háborúhoz Jemenben.

Halífa sejket alig néhány órával halála bejelentése után örök nyugalomra helyezték a muszlim hagyományoknak megfelelően. Megkezdődött a 40 napos gyászidőszak, a zászlókat azóta félárbocra eresztették. Az üzletek és a kormányhivatalok három napig zárva tartanak. A szomszédos Szaúd-Arábia felfüggesztette a sportolást és a szórakozást, és több más arab ország is gyászidőszakot hirdetett. (AFP via France24)

Cikk elolvasása